Αξιοθέατα

Αξιοθέατα στη Λήμνο

“Η Λήμνος είναι ένα μεγάλο νησί έχοντας πάντα κύριο λόγο στην ιστορία της Ελλάδας. Κατά την μυθολογία, η Λήμνος είναι το νησί του Ηφαίστου. Η εισαγωγή της αμπελοκαλλιέργειας συνδέθηκε με το Διόνυσο. Ο Μίνωας δώρισε τη Λήμνο σε ένα στρατηγό του, το Θόαντα, γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος δίδαξε στους Λημνιούς την καλλιέργεια του αμπελιού. Τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν στη Λήμνο οι Πελασγοί και μετά από πολλές διαμάχες το νησί πέρασε στην εξουσία της Αρχαίας Αθήνας. Συγκρότησαν δύο δήμους, της Μύρινας και της Ηφαιστίας, γι’ αυτό η Λήμνος συχνά αποκαλούνταν Δίπολις.”

Αρχαιολογικοί Χώροι

Αρχαιολογικοί Χώροι

Πολιόχνη Η Πολιόχνη είναι ένας αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνια και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία. Σημαντικά σημεία του οικισμού είναι το πρώτο “βουλευτήριο” που έχει ανακαλυφθεί. Η Πολιόχνη θεωρείται από τις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες της Ευρώπης.

Ηφαιστεία Η Ηφαιστία ήταν μία από τις δύο πόλεις-κράτη της αρχαίας Λήμνου και, σύμφωνα με τα ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα, η μεγάλη ακμή της διήρκεσε από τον 7ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Αποτελούσε την έδρα της αρχαιοελληνικής θρησκείας στο νησί. Προστάτης της πόλης ήταν ο θεός Ήφαιστος, στον οποίο οφείλει το όνομά της. Το σημαντικότερο μνημείο που έχει έρθει στο φως με τις ανασκαφές μέχρι σήμερα είναι το θέατρο.

Αμμοθίνες

Στα βόρεια της Λήμνου, μετά το χωριό Κατάλακκο προς την παραλία Γομάτι υπάρχει μια σπάνιας ομορφιάς έκταση. Οι Παχιές Αμμουδιές ή κατά τους ντόπιους, όπως ονομάζονται Παχιές Άμδες, είναι αμμοθίνες, λόφοι από λεπτή άμμο και λίγα σκόρπια φρύγανα, που μεταφέρουν τη γοητεία της ερήμου στο βόρειο Αιγαίο. Το τοπίο είναι μοναδικό για την Ελλάδα και άκρως εντυπωσιακό.

Αμμοθίνες Λήμνος

Παναγιά Κακαβιώτισσα

Παναγιά Κακαβιώτισσα

Η μοναδική εκκλησιά στον κόσμο χωρίς σκεπή, άκρως ατμοσφαιρική και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της. Βρίσκεται στο βουνό Κάκκαβος όπου και πήρε το όνομα της. Είναι άκρως ατμοσφαιρική και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της. Το 1305, βρήκαν καταφύγιο μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο για να προστατευθούν από τις επιδρομές των Τούρκων. Ο τελευταίος μοναχός πριν φύγει, εμπιστεύτηκε την εικόνα σε μια οικογένεια από το γειτονικό χωριό Κοντιά και ζήτησε να ανεβαίνει η εικόνα κάθε Λαμπροτρίτη για να λειτουργείται. Κάθε ΛαμπροΤρίτη οι πιστή ανεβάζουν την εικόνα στο εξωκκλήσι και πλήθος από προσκυνητές συρρέει για τη γιορτή.

Κάστρο Μύρινας

Το Κάστρο της Μύρινας είναι το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Λήμνου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό η Μύρινα συχνά αποκαλείται και Κάστρο. Η είσοδος είναι από την πλευρά του Ρωμέικου Γυαλού, όπου μπορείτε να δείτε και 70 πανέμορφα ελάφια, τους σημερινούς κατοίκους του κάστρου.

Κάστρο Μυρινας Λήμνος
ESPA